Hand omhoog en stoppen: wat betekenen de signalen van een verkeersregelaar?
Verkeersregelaars, u hebt ze vast wel eens gezien bij een drukke parkeerplaats, op evenementen of bij werkzaamheden aan de weg. Ze zorgen met non-verbale communicatie voor een soepele doorstroom van het verkeer, maar wat betekenen al die signalen van een verkeersregelaar precies? Wat zijn de regels en bevoegdheden van een verkeersregelaar?
Waar vindt u verkeersregelaars?
Verkeersregelaars zijn op veel verschillende plekken te vinden: bij een groot evenement waar je kan parkeren, op grotere parkeerplaatsen zoals bij een pretpark of misschien op straat als er wegwerkzaamheden aan de gang zijn. Ze zijn er om het verkeer soepel door te laten lopen, zonder dat er al te veel opstopping en verwarring ontstaat.
De regels en signalen van een verkeersregelaar
Als u een verkeersregelaar tegenkomt, moet u de regels en signalen van die verkeersregelaar opvolgen. Deze signalen gelden boven verkeersborden, als de verkeersregelaar dus iets anders gebaart dan wat het verkeersbord afbeeldt, volgt u de signalen van de verkeersregelaar op. We leggen de verschillende signalen van een verkeersregelaar en wat ze betekenen voor u uit:
Algemeen stopteken
Een verkeersregelaar gebruikt verschillende signalen om het verkeer te regelen, zo ook het algemene stopteken. Hierbij heeft de verkeersregelaar één hand achter de rug en houdt hij één hand omhoog, met de handpalm naar voren. Dit betekent dat u moet stoppen.
Kruispunt vrijmaken
Bij dit stopteken moet het stopgezette verkeer opletten, maar kan het verkeer in de vrijgegeven richtingen weer gaan rijden. Blijf goed letten op de aanwijzingen van de verkeersregelaar.
Langzamer rijden
Als u een verkeersregelaar tegemoet komt rijden, kan het voorkomen dat hij zijn hand recht naar voren uitsteekt en omlaag en omhoog beweegt met zijn arm. Dit betekent dat u vaart moet minderen en de verkeersregelaar langzaam moet benaderen.
Stoppen voor/rechts/links/achter de verkeersregelaar
Een verkeersregelaar maakt een algemeen stopteken met zijn rechterhand omhoog, maar heeft ook signalen om het verkeer voor, achter, links en rechts van hem te stoppen. Vanuit een verkeersregelaar gezien: de hand naar rechts stopt het verkeer achter hem, de hand naar links stopt het verkeer voor hem. Om het verkeer van links en rechts te stoppen gaat de verkeersregelaar zijwaarts staan en steekt hij de desbetreffende arm uit om het verkeer van die kant te stoppen.
Stoppen voor en achter de verkeersregelaar
Een verkeersregelaar heeft ook een signaal om het verkeer van voor én achter tegelijk te laten stopen. Dan steekt de verkeersregelaar beide armen uit naar de zijkant, met de palmen naar voren.
De bevoegdheden van een verkeersregelaar
Een verkeersregelaar is er om het verkeer in goede banen te leiden of om bezoekers te helpen bij het vinden van een geschikte parkeerplaats. De bevoegdheden van een verkeersregelaar zijn niet hetzelfde als de politie, ze kunnen bijvoorbeeld zelf geen boetes uitdelen. Wel heeft een verkeersregelaar wettelijke autoriteit om verkeersdeelnemers te instrueren. Als deelnemers de regels van de verkeersregelaar niet opvolgen, kan een verkeersregelaar achteraf aangifte doen bij de politie, waardoor de verkeersdeelnemer alsnog een boete kan ontvangen.
Mag een evenementenverkeersregelaar zelfstandig het verkeer regelen?
Een vraag die veel voorkomt is: wat zijn de verschillen tussen beroepsverkeersregelaars en evenementenverkeersregelaars? Mag een evenementenverkeersregelaar ook zelfstandig het verkeer regelen?
Een beroepsverkeersregelaar is opgeleid om zelfstandig het verkeer op bijvoorbeeld kruispunten te regelen, een evenementenverkeersregelaar is dit niet. Een evenementenverkeersregelaar opereert op één plek: hij mag het verkeer begeleiden op het evenement, maar mag niet zelfstandig het verkeer regelen bij een kruispunt of bij wegwerkzaamheden.
Verkeersregelaars nodig? FSS Security
Als er verkeersregelaars nodig zijn bij wat voor situatie dan ook, kunnen wij overal in Nederland beroepsverkeersregelaars inzetten. Onze verkeersregelaars zijn allemaal rijks gediplomeerd en kunnen onder andere ingezet worden bij calamiteiten, bouwprojecten of evenementen. Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.