direct contact
073 644 0273

Nieuws

05 sep

Wat is Predictive Profiling?

Dé effectieve proactieve beveiligingsmethode

Als er een conflict of criminele activiteit plaatsvindt in een winkel, hotel, restaurant of op een evenement, dan wordt de beveiliging van de locatie vaak aangescherpt. Logisch ook, want betrokkenen willen dat zulke gebeurtenissen in de toekomst niet meer kunnen gebeuren. Echter is het verstandiger om in te spelen op het voorkomen van conflicten en misdrijven. Als beveiligers daarvoor de juiste technieken inzetten, kan dat zelfs zonder dat klanten, gasten of bezoekers dit opmerken. Een bekende methode die zich richt op het voorkomen van conflicten en misdrijven is Predictive Profiling of gedragsprofilering. In dit blog leest u alles over deze methode.

Wat houdt Predictive Profiling precies in?

Predictive Profiling of gedragsprofilering is erop gericht om conflicten en criminele activiteiten op openbare plekken te voorkomen. Het wordt ook wel een vorm van proactief beveiligen genoemd. Beveiligers die aan Predictive Profiling doen, passen vaak de techniek ‘Behavior Detection’ toe: een vorm van observatie waarbij ze afwijkend gedrag van personen al in een vroeg stadium waarnemen. Dat vroege stadium is bij de observatie erg belangrijk, omdat afwijkend gedrag in heel veel gevallen een eerste teken is van een conflict.

Security Questioning

Merkt de beveiliger tijdens de Behavior Detection afwijkend gedrag op, dan gaat hij of zij in gesprek met de persoon die het afwijkende gedrag vertoont. Dit wordt ‘Security Questioning’ genoemd: een gespecialiseerde bevragingsmethode. Komt de persoon met een logische verklaring voor zijn of haar gedrag? Dan is er geen sprake van dreiging en zal de beveiliger de persoon in kwestie weer ‘vrijlaten’. Maar kan de persoon de vragen van de beveiliger niet goed beantwoorden en komt er dus geen logische verklaring, dan wordt dat als bedreigend gezien en zullen de beveiligers ingrijpen.

Het ontstaan van Predictive Profiling

Predictive Profiling of gedragsprofilering is ontstaan naar aanleiding van een aanslag die in 1972 op een luchthaven in Tel Aviv (Israël) werd gepleegd. Destijds heerste er een grote oorlog met Palestina, waardoor de douaniers hun aandacht voornamelijk vestigden op reizigers met een Arabisch uiterlijk. Ze controleerden daardoor een groep mensen niet goed die leden bleken te zijn van het Japanse Rode Leger, maar die verkleed waren als muzikanten. Door hun ‘onschuldige’, onopvallende uiterlijk én het nalatige gedrag van de douaniers – wat gelinkt kan worden aan etnisch profileren – konden deze terroristen probleemloos de douane passeren. Het gevolg na hun passage van de douane: een groot bloedbad. Deze gebeurtenis zorgde voor een belangrijke realisatie: terrorisme, criminele activiteiten en conflicten moeten voorkomen worden door in een vroeg stadium afwijkend gedrag te detecteren, en niet door etnisch te profileren op basis van uiterlijke kenmerken.

Waarom Predictive Profiling zo’n succesvolle methode is

Predictive Profiling is een van de meest succesvolle proactieve beveiligingsmethodes die er bestaan. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Bij Predictive Profiling wordt een heel effectief wapen ingezet: Security Questioning. Dat is zo effectief omdat het inspeelt op datgene waar een kwaadwillende zich niet op kan voorbereiden, namelijk onvoorspelbare vragen. Criminelen en terroristen kunnen nog zo gespecialiseerd zijn in het omzeilen van beveiligingstechnologieën, maar als er een onvoorspelbare, confronterende vraag wordt gesteld, zijn ze daar vaak veel minder goed tegen gewapend.
  • Predictive Profiling is een methode die heel klant- en bezoekersvriendelijk is. Het ingrijpen van de beveiliger blijft vaak onopgemerkt, waardoor klanten en bezoekers in veel gevallen niet eens door hebben dat er onrust is.
  • De technieken die bij Predictive Profiling horen, namelijk Behavior Detection en Security Questioning, zijn technieken die vrijwel overal kunnen worden toegepast. Er is in principe geen apparatuur voor nodig en het detecteren en stellen van vragen kost niets. De methode kan bovendien aan elke medewerker van een organisatie of bedrijf worden geleerd, of deze nu een professionele achtergrond als beveiligingsfunctionaris heeft of niet. Er zijn opleidingen die gericht zijn op Predictive Profiling of gedragsprofilering en de theorie en praktijk over deze methode aanleren.

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor conflicten of criminele activiteiten. Predicitive Profiling is een – zo niet dé – effectieve methode die conflicten en criminele activiteiten helpt te voorkomen, of dit nu voor evenementenbeveiliging, winkelbeveiliging of objectbeveiliging geldt. Ook de beveiligers van FSS Security zijn gespecialiseerd in deze methode. Wilt u er meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Onze klanten

Met trots presenteren wij onze klanten, onze partners die voor FSS Security als beveiligingsbedrijf gekozen hebben. En dat hebben ze natuurlijk niet voor niets gedaan.

Winkelcentrum de Helftheuvel

Wij waren de eerste klant van FSS met winkelsurveillance, wij zijn dus al vanaf het eerste moment met FSS Security samen. Wat FSS hierin uniek maakt is dat zij echt een betrouwbare partner zijn en altijd zeer flexibel zijn in hun diensten en personeel. Mijn ervaring met FSS Security is dat ik na 27 jaar nog steeds tevreden ben over de geleverde diensten, dit komt omdat ze altijd meedenkend zijn in het vinden van oplossingen.

Thinc Ahead

FSS Security biedt een uitstekende dienstverlening waarbij er altijd met de klant wordt meegedacht om de dienst zo goed mogelijk te laten verlopen. De ervaring die wij hebben is dan ook positief. Ze zijn betrokken, meedenkend en er is goed en snel contact met de verantwoordelijke contactpersoon. De beveiligers hebben een professionele houding en uitstraling en wij vinden het dus een prettige samenwerking.

Sportiom Sportfondsen ’s-Hertogenbosch

Wij werken momenteel al enkele jaren samen met FSS waarbij ze ons ondersteunen met de beveiliging. Wat FSS hierin een unieke partner maakt is dat ze zeer snelle service kunnen bieden en daarin ook zeer flexibel zijn. FSS Security schakelt op elke vraag snel en ondersteunen ons daar waar nodig. Dit maakt dat wij een positieve ervaring hebben met FSS Security.

Nieuws

Als beveiligingsbedrijf zijn en blijven wij altijd op de hoogte van de laatste actualiteiten, trends en ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Komen we iets interessants tegen of hebben we zelf een mooie, nieuwe ontwikkeling doorgemaakt? Dan delen we dit graag met u.

27 nov

Eerste hulp bij afwezigheid van uw receptionist

Voor uw bedrijf is het van belang dat de receptie altijd bemand is. De receptionist vormt namelijk het visitekaartje van uw organisatie. En het komt […]

Lees meer
16 nov

Wat is mobiele surveillance en wat zijn de voordelen?

Mobiele surveillance is één van de diensten van FSS Security. Wist u dat mobiele surveillance, samen met objectbeveiliging, de meest afgenomen dienst van beveiligingsbedrijven is? […]

Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 9 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 9 reviews