direct contact
073 644 0273

Nieuws

05 sep

Wat is Predictive Profiling?

Dé effectieve proactieve beveiligingsmethode

Als er een conflict of criminele activiteit plaatsvindt in een winkel, hotel, restaurant of op een evenement, dan wordt de beveiliging van de locatie vaak aangescherpt. Logisch ook, want betrokkenen willen dat zulke gebeurtenissen in de toekomst niet meer kunnen gebeuren. Echter is het verstandiger om in te spelen op het voorkomen van conflicten en misdrijven. Als beveiligers daarvoor de juiste technieken inzetten, kan dat zelfs zonder dat klanten, gasten of bezoekers dit opmerken. Een bekende methode die zich richt op het voorkomen van conflicten en misdrijven is Predictive Profiling of gedragsprofilering. In dit blog leest u alles over deze methode.

Wat houdt Predictive Profiling precies in?

Predictive Profiling of gedragsprofilering is erop gericht om conflicten en criminele activiteiten op openbare plekken te voorkomen. Het wordt ook wel een vorm van proactief beveiligen genoemd. Beveiligers die aan Predictive Profiling doen, passen vaak de techniek ‘Behavior Detection’ toe: een vorm van observatie waarbij ze afwijkend gedrag van personen al in een vroeg stadium waarnemen. Dat vroege stadium is bij de observatie erg belangrijk, omdat afwijkend gedrag in heel veel gevallen een eerste teken is van een conflict.

Security Questioning

Merkt de beveiliger tijdens de Behavior Detection afwijkend gedrag op, dan gaat hij of zij in gesprek met de persoon die het afwijkende gedrag vertoont. Dit wordt ‘Security Questioning’ genoemd: een gespecialiseerde bevragingsmethode. Komt de persoon met een logische verklaring voor zijn of haar gedrag? Dan is er geen sprake van dreiging en zal de beveiliger de persoon in kwestie weer ‘vrijlaten’. Maar kan de persoon de vragen van de beveiliger niet goed beantwoorden en komt er dus geen logische verklaring, dan wordt dat als bedreigend gezien en zullen de beveiligers ingrijpen.

Het ontstaan van Predictive Profiling

Predictive Profiling of gedragsprofilering is ontstaan naar aanleiding van een aanslag die in 1972 op een luchthaven in Tel Aviv (Israël) werd gepleegd. Destijds heerste er een grote oorlog met Palestina, waardoor de douaniers hun aandacht voornamelijk vestigden op reizigers met een Arabisch uiterlijk. Ze controleerden daardoor een groep mensen niet goed die leden bleken te zijn van het Japanse Rode Leger, maar die verkleed waren als muzikanten. Door hun ‘onschuldige’, onopvallende uiterlijk én het nalatige gedrag van de douaniers – wat gelinkt kan worden aan etnisch profileren – konden deze terroristen probleemloos de douane passeren. Het gevolg na hun passage van de douane: een groot bloedbad. Deze gebeurtenis zorgde voor een belangrijke realisatie: terrorisme, criminele activiteiten en conflicten moeten voorkomen worden door in een vroeg stadium afwijkend gedrag te detecteren, en niet door etnisch te profileren op basis van uiterlijke kenmerken.

Waarom Predictive Profiling zo’n succesvolle methode is

Predictive Profiling is een van de meest succesvolle proactieve beveiligingsmethodes die er bestaan. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Bij Predictive Profiling wordt een heel effectief wapen ingezet: Security Questioning. Dat is zo effectief omdat het inspeelt op datgene waar een kwaadwillende zich niet op kan voorbereiden, namelijk onvoorspelbare vragen. Criminelen en terroristen kunnen nog zo gespecialiseerd zijn in het omzeilen van beveiligingstechnologieën, maar als er een onvoorspelbare, confronterende vraag wordt gesteld, zijn ze daar vaak veel minder goed tegen gewapend.
  • Predictive Profiling is een methode die heel klant- en bezoekersvriendelijk is. Het ingrijpen van de beveiliger blijft vaak onopgemerkt, waardoor klanten en bezoekers in veel gevallen niet eens door hebben dat er onrust is.
  • De technieken die bij Predictive Profiling horen, namelijk Behavior Detection en Security Questioning, zijn technieken die vrijwel overal kunnen worden toegepast. Er is in principe geen apparatuur voor nodig en het detecteren en stellen van vragen kost niets. De methode kan bovendien aan elke medewerker van een organisatie of bedrijf worden geleerd, of deze nu een professionele achtergrond als beveiligingsfunctionaris heeft of niet. Er zijn opleidingen die gericht zijn op Predictive Profiling of gedragsprofilering en de theorie en praktijk over deze methode aanleren.

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor conflicten of criminele activiteiten. Predicitive Profiling is een – zo niet dé – effectieve methode die conflicten en criminele activiteiten helpt te voorkomen, of dit nu voor evenementenbeveiliging, winkelbeveiliging of objectbeveiliging geldt. Ook de beveiligers van FSS Security zijn gespecialiseerd in deze methode. Wilt u er meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Onze klanten

Met trots presenteren wij onze klanten, onze partners die voor FSS Security als beveiligingsbedrijf gekozen hebben. En dat hebben ze natuurlijk niet voor niets gedaan.

Qander Consumer Finance B.V.

Wij zijn al jaren klant bij FSS Security en dit is  naar volle tevredenheid! Wat FSS Security uniek maakt is dat ze altijd voor je klaar staan, zeer flexibel zijn en altijd super vriendelijk te werk gaan. Onze ervaring is dat het contact met de contactpersoon altijd goed verloopt, ze zijn altijd bereikbaar, super vriendelijk en staan altijd voor de klant klaar! Kortom, wij hebben dus alleen maar goede ervaringen met FSS Security!

NL Film & TV. Filmproductiemaatschappij

Ik ben sinds januari 2022 klant bij FSS Security. Wij hebben FSS Security ingezet om de beveiliging van filmsets en verkeersregelaars te regelen. Dit met als doelstelling om een veilig werkgebied te creëren voor de werknemers en een visuele controle te uitoefenen over de filmset.
Er wordt bijzonder snel geschakeld en zelfs additionele verzoeken op het laatste moment werden gehonoreerd.
Erg fijn dat ze bekend zijn met de buurt en de film locatie, waardoor het werkgebied gelijk vertrouwd aanvoelt.

Mijn ervaring met FSS Security is erg positief. Snelle en heldere communicatie (ook buiten kantoortijden) en alle verzoeken bleken mogelijk. Flexibele instelling, wat bij filmproducties zeer belangrijk is. Fijn dat er één vast aanspreekpunt is, die het reilen en zeilen van de filmset snel onder de knie had.

BV3 Projectsupport B.V.

Sinds 1 januari 2019 zijn wij klant bij FSS Security. Dit komt omdat wij graag één aanspreekpunt wilden hebben voor de meldkamer en de alarmopvolging. FSS Security pakte deze rol snel en goed op en ging alle locaties langs om alles duidelijk te bespreken. De ervaring die ik heb met FSS Security is dat ze zeer duidelijk communiceren, altijd vriendelijk zijn en tenslotte zeer behulpzaam!

Nieuws

Als beveiligingsbedrijf zijn en blijven wij altijd op de hoogte van de laatste actualiteiten, trends en ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Komen we iets interessants tegen of hebben we zelf een mooie, nieuwe ontwikkeling doorgemaakt? Dan delen we dit graag met u.

23 mei

Re-integratie

Op 62-jarige leeftijd kwam Salih in een Werkfit maken traject bij Peijnenburg Re-integratie, nadat hij ziek was uitgevallen na jarenlang werkzaam te zijn geweest in […]

Lees meer
10 feb

Samenwerking met ENGIE en Coca-Cola Europacific Partners ...

Aan het einde van het jaar 2022 zijn wij benaderd door ENGIE voor advies met betrekking tot de beveiliging en veiligheid bij Coca-Cola Europacific Partners […]

Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 9 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 9 reviews