direct contact
073 644 0273

Nieuws

16 nov

Wat is NEN 5096?

NEN staat voor Nederlandse Norm. NEN normen zijn Nederlandse afspraken die marktpartijen onderling vrijwillig maken over de kwaliteit en de veiligheid van hun producten, diensten en processen. NEN 5096 heeft betrekking op de inbraakwerendheid. In dit blogartikel gaan we dieper in op wat NEN normen zijn en wat de NEN 5096 precies inhoudt

Wat is een NEN norm?

NEN staat voor Nederlandse Norm. Een NEN norm is een samenvatting waarin beschreven staat welke afspraken er zijn gemaakt of aan welke specificaties of criteria een product, dienst of methode moet voldoen. Een norm is dus een beschrijving van wat de wet van u verwacht en hoe u hier aan kan voldoen.

NEN normen worden bepaald door het samenwerkingsverband tussen het Nederlands Normalisatie-instituut en de Stichting NEC.

Wat is NEN 5096?

NEN 5096 staat voor inbraakwerendheid. In de norm NEN 5096 en de daarmee samenhangende normen zijn prestatieniveaus voor de inbraakwerendheid van gevelelementen geformuleerd in de vorm van weerstandsklassen met bijbehorende bepalingsmethoden. Het doel is om te verhinderen dat binnen een bepaalde tijd een doorgangsopening zou kunnen worden gecreëerd. Met doorgangsopeningen bedoelen we bijvoorbeeld een rechthoek van 400 x 250 mm, een ellips van 400 x 300 mm of een cirkel met diameter 350 mm.

Deze norm geeft dus de eisen, classificatie en beproevingsmethoden voor de inbraakwerendheid van onder andere deuren, ramen, kozijnen, lichtkoepels en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen aan.

Hoe wordt dit getest?

De NEN 5096 noemt drie verschillende manieren waarop gevelconstructies worden getest op inbraakwerendheid:

  1. Statische beproeving
  2. Dynamische beproeving
  3. Manuele beproeving

Aan hand van de hierboven genoemde beproevingen wordt een weerstandklasse (afgekort WK) toegekend aan de geteste constructie. De weerstandsklassen variëren van basis (WK 1) tot uitzonderlijk hoge beveiliging (WK 5).

De minimale weerstandsklasse voor een gevelconstructie is WK 2. Deze klasse staat gelijk aan verhoogde beveiliging. Dit betekent dat de gevelconstructies bestand zijn tegen een eenvoudige inbraakpoging door ongeoefende inbrekers gedurende een periode van drie minuten. WK 3 biedt bijvoorbeeld weerstand tegen inbraakpogingen van ervaren inbrekers gedurende minimaal vijf minuten.

Weerstandsklasse 4 wordt bijvoorbeeld toegepast bij juweliers. Wat betreft woningen is het kiezen tussen weerstandsklasse 2 of 3.

Herkenbaarheid

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen en de VKG hebben besloten dat elk gevelelement voorzien moet worden van een duidelijk kenmerk. In dit kenmerk wordt onder andere opgenomen binnen welke weerstandsklasse het valt.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de NEN 5096 norm of bent u benieuwd over welke weerstandsklasse uw gevelelementen beschikken? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers adviseren u ook over de juiste gevelelementen in uw situatie.

Onze klanten

Met trots presenteren wij onze klanten, onze partners die voor FSS Security als beveiligingsbedrijf gekozen hebben. En dat hebben ze natuurlijk niet voor niets gedaan.

Cryo Solutions B.V.

Wij zijn sinds 4 jaar klant en maken gebruik van de alarmopvolging en het controleren van het pand op wisselende tijdstippen. Wat FSS Security uniek maakt zijn de korte communicatielijnen, met direct de juiste persoon. Onze ervaring met FSS Security is dat ze zeer betrokken zijn en net altijd een stapje meer willen zetten op het moment dat het voor jou even niet uit komt.

Winkelcentrum de Helftheuvel

Wij waren de eerste klant van FSS met winkelsurveillance, wij zijn dus al vanaf het eerste moment met FSS Security samen. Wat FSS hierin uniek maakt is dat zij echt een betrouwbare partner zijn en altijd zeer flexibel zijn in hun diensten en personeel. Mijn ervaring met FSS Security is dat ik na 27 jaar nog steeds tevreden ben over de geleverde diensten, dit komt omdat ze altijd meedenkend zijn in het vinden van oplossingen.

Sportiom Sportfondsen ’s-Hertogenbosch

Wij werken momenteel al enkele jaren samen met FSS waarbij ze ons ondersteunen met de beveiliging. Wat FSS hierin een unieke partner maakt is dat ze zeer snelle service kunnen bieden en daarin ook zeer flexibel zijn. FSS Security schakelt op elke vraag snel en ondersteunen ons daar waar nodig. Dit maakt dat wij een positieve ervaring hebben met FSS Security.

Nieuws

Als beveiligingsbedrijf zijn en blijven wij altijd op de hoogte van de laatste actualiteiten, trends en ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Komen we iets interessants tegen of hebben we zelf een mooie, nieuwe ontwikkeling doorgemaakt? Dan delen we dit graag met u.

10 apr

Inbraakmeldingen in Den Bosch hoger dan een jaar geleden

Landelijk neemt het aantal woninginbraken al jaren af. In maart 10 jaar geleden waren er ongeveer 6500 woninginbraken. Dit jaar in diezelfde maand waren er […]

Lees meer
27 nov

Eerste hulp bij afwezigheid van uw receptionist

Voor uw bedrijf is het van belang dat de receptie altijd bemand is. De receptionist vormt namelijk het visitekaartje van uw organisatie. En het komt […]

Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 9 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 9 reviews