direct contact
073 644 0273

Nieuws

16 nov

Wat is NEN 5096?

NEN staat voor Nederlandse Norm. NEN normen zijn Nederlandse afspraken die marktpartijen onderling vrijwillig maken over de kwaliteit en de veiligheid van hun producten, diensten en processen. NEN 5096 heeft betrekking op de inbraakwerendheid. In dit blogartikel gaan we dieper in op wat NEN normen zijn en wat de NEN 5096 precies inhoudt

Wat is een NEN norm?

NEN staat voor Nederlandse Norm. Een NEN norm is een samenvatting waarin beschreven staat welke afspraken er zijn gemaakt of aan welke specificaties of criteria een product, dienst of methode moet voldoen. Een norm is dus een beschrijving van wat de wet van u verwacht en hoe u hier aan kan voldoen.

NEN normen worden bepaald door het samenwerkingsverband tussen het Nederlands Normalisatie-instituut en de Stichting NEC.

Wat is NEN 5096?

NEN 5096 staat voor inbraakwerendheid. In de norm NEN 5096 en de daarmee samenhangende normen zijn prestatieniveaus voor de inbraakwerendheid van gevelelementen geformuleerd in de vorm van weerstandsklassen met bijbehorende bepalingsmethoden. Het doel is om te verhinderen dat binnen een bepaalde tijd een doorgangsopening zou kunnen worden gecreëerd. Met doorgangsopeningen bedoelen we bijvoorbeeld een rechthoek van 400 x 250 mm, een ellips van 400 x 300 mm of een cirkel met diameter 350 mm.

Deze norm geeft dus de eisen, classificatie en beproevingsmethoden voor de inbraakwerendheid van onder andere deuren, ramen, kozijnen, lichtkoepels en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen aan.

Hoe wordt dit getest?

De NEN 5096 noemt drie verschillende manieren waarop gevelconstructies worden getest op inbraakwerendheid:

  1. Statische beproeving
  2. Dynamische beproeving
  3. Manuele beproeving

Aan hand van de hierboven genoemde beproevingen wordt een weerstandklasse (afgekort WK) toegekend aan de geteste constructie. De weerstandsklassen variëren van basis (WK 1) tot uitzonderlijk hoge beveiliging (WK 5).

De minimale weerstandsklasse voor een gevelconstructie is WK 2. Deze klasse staat gelijk aan verhoogde beveiliging. Dit betekent dat de gevelconstructies bestand zijn tegen een eenvoudige inbraakpoging door ongeoefende inbrekers gedurende een periode van drie minuten. WK 3 biedt bijvoorbeeld weerstand tegen inbraakpogingen van ervaren inbrekers gedurende minimaal vijf minuten.

Weerstandsklasse 4 wordt bijvoorbeeld toegepast bij juweliers. Wat betreft woningen is het kiezen tussen weerstandsklasse 2 of 3.

Herkenbaarheid

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen en de VKG hebben besloten dat elk gevelelement voorzien moet worden van een duidelijk kenmerk. In dit kenmerk wordt onder andere opgenomen binnen welke weerstandsklasse het valt.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de NEN 5096 norm of bent u benieuwd over welke weerstandsklasse uw gevelelementen beschikken? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers adviseren u ook over de juiste gevelelementen in uw situatie.

Onze klanten

Met trots presenteren wij onze klanten, onze partners die voor FSS Security als beveiligingsbedrijf gekozen hebben. En dat hebben ze natuurlijk niet voor niets gedaan.

H&B Logistics. B.V

Wij zijn al sinds 2005 klant bij FSS Security. Zij doen bij ons de logistieke dienstverlening in de vorm van controlerondes. Wat FSS uniek maakt is dat ze zaken gedaan krijgen met zeer korte lijnen, ze hebben een grote flexibiliteit en de betrokkenheid en het meedenken van medewerkers maakt ze dan ook uniek. Wij hebben een zeer goede verstandhouding met FSS Security en hebben dan ook zeer goede ervaringen.

NL Film & TV. Filmproductiemaatschappij

Ik ben sinds januari 2022 klant bij FSS Security. Wij hebben FSS Security ingezet om de beveiliging van filmsets en verkeersregelaars te regelen. Dit met als doelstelling om een veilig werkgebied te creëren voor de werknemers en een visuele controle te uitoefenen over de filmset.
Er wordt bijzonder snel geschakeld en zelfs additionele verzoeken op het laatste moment werden gehonoreerd.
Erg fijn dat ze bekend zijn met de buurt en de film locatie, waardoor het werkgebied gelijk vertrouwd aanvoelt.

Mijn ervaring met FSS Security is erg positief. Snelle en heldere communicatie (ook buiten kantoortijden) en alle verzoeken bleken mogelijk. Flexibele instelling, wat bij filmproducties zeer belangrijk is. Fijn dat er één vast aanspreekpunt is, die het reilen en zeilen van de filmset snel onder de knie had.

Bossche Boulevard

FSS Security is een lokale speler. Hierdoor is er veel kennis over de problemen die spelen in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Ook het directe contact, de korte lijnen en de flexibiliteit maken FSS Security uniek. Verder is het een professionele organisatie die werkt met getrainde medewerkers die weten wat er van ze verwacht wordt.

Nieuws

Als beveiligingsbedrijf zijn en blijven wij altijd op de hoogte van de laatste actualiteiten, trends en ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Komen we iets interessants tegen of hebben we zelf een mooie, nieuwe ontwikkeling doorgemaakt? Dan delen we dit graag met u.

27 nov

Eerste hulp bij afwezigheid van uw receptionist

Voor uw bedrijf is het van belang dat de receptie altijd bemand is. De receptionist vormt namelijk het visitekaartje van uw organisatie. En het komt […]

Lees meer
16 nov

Wat is mobiele surveillance en wat zijn de voordelen?

Mobiele surveillance is één van de diensten van FSS Security. Wist u dat mobiele surveillance, samen met objectbeveiliging, de meest afgenomen dienst van beveiligingsbedrijven is? […]

Lees meer
Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 9 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 9 reviews